niedziela, 6 stycznia 2013

Kuchnia Romów część 2.

Dziś co nieco o cygańskich słodkościach. Obawiam się, że i one nie zachwycą wegetarian ani dbających o dietę bo nie należą do najzdrowszych; soda, śmietana, cukier -bez nich się nie obejdzie.

Bez przepisu ale słodkie jak wagon krówek:

                                    
A tu kilka przepisów:

1. Typowym przysmakiem, kiedy jeszcze jeździły tabory były placuszki na sodzie. Ciasto zagniatano z mąki, wody, jajek ,soli i sody. Formowano niewielkie, płaskie placuszki i wkładano je gorącego popiołu z ogniska, coby się upiekły. Jedzono je jako dodatek do innych potraw, lub jako samodzielny rarytas z tłuszczem lub marmoladą.

2. Podczas naszych wędrówek w poszukiwaniu pieca, w którym mogłybyśmy upiec aniołki na wyprawkę dla Grety (więcej o akcji z wyprawką TU i TU) trafiłyśmy do domu, w którym gospodyni poczęstowała nas czymś pomiędzy bułą a ciastem, o nazwie Bokoli. Aby je zrobić, z mąki, szczypty soli, łyżki cukru, sody i ciepłej wody zagniatamy miękkie ciasto. Na wierzchu (zgodnie z przepisem) kreślimy krzyż i odstawiamy na 30 min w w zimne miejsce, po czym smażymy na oleju.

3. Z kolei aby zrobić Ciasto Linda musimy roztopić czekoladę i masło (jakieś 12 gram) coby powstało masło czekoladowe. W osobnej misce trzeba utrzeć na puszystą masę 2 jajka z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz roztopione masło czekoladowe. Pieczemy przez około 20 minut w  temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto się piecze, można się zabrać za krem. W tym celu lekko podgrzewamy 1/2 litra bitej śmietany z czekoladą, aż czekolada się rozpuści, ale tak by się nie zagotowała.  Potem wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (oczywiście, jak trochę ostygnie, coby nie rozmrozić lodówki). Po godzinie mieszamy krem z pięcioma łyżkami rumu i łyżką wody, i masą można wysmarować ciasto (które zdążyło się już upiec). Wkładamy do lodówki i jak się trochę schłodzi zajadamy (byle nie sami!).

W internecie natrafiłam na firmę, która zajmuje się stricte cygańskimi ciastami i tortami, może kogoś zainspiruje:

1 komentarz:

  1. mmm słodkości :)
    doszły mnie słuchy, że już wyruszyliście w dalszą podróż. Z niecierpliwością czekam na relacje.
    Pozdrawiam
    -Aga

    OdpowiedzUsuń