Przygotuj
- 6 udek kurczaka bez kości i skóry
- sok z dwóch limonek
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku, mielone
- 2 papryki serrano, nasionami i posiekane (ponieważ w Polsce trudno o te wszystkie gatunki papryki od biedy można je zastąpić po prostu „pikantną papryką w proszku”)
- 1 pasilla chile, nasionami i posiekane
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 szklanki sosu pomidorowego ze słoika
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/2 szklanki startej gorzkiej czekolady
- 1 średnie awokado
Działaj!
- Zamarynuj kurczaka w misce z sokiem z limonki, solą i pieprzem (przez 1 godzinę)
- Podczas kiedy kurczak będzie się marynował: w dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek a na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę, czosnek, paprykę i pasilla serrano. Duś przez 5 minut.
- Dodaj chili w proszku, cynamon, oregano i kminek. Mieszaj przez 1 minutę.
- Dodaj sos pomidorowy i bulion z kurczaka.
- Doprowadź do wrzenia i dodaj czekoladę.
- Dobrze wymieszaj i zmniejsz ogień. Niech sos się gotuje przez 15 minut, mieszaj od czasu do czasu.
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Piecz w nim kurczaka przez 15 do 20 minut.
- Wyjmij kurczaka z grilla. Pokrój w poprzek na 8 kawałków. Polej sosem i podawaj z kawałkami awokado.
Ten sos najlepiej smakuje z kurczakiem, ale można go podawać też do innych dań i mięs, np. do indyka, krewetek czy wieprzowiny.
Zachowaj
wszelkie resztki w lodówce; ożywi prawie wszystko, od przypieczonego
schabu po sadzone jajka. I pamiętaj, aby mieć dużo serwetek pobliżu
podczas jedzenia!
Kiedy rozsmakujesz się w tym cudownym sosie, to nie ma opcji aby nie pojawił się również na Twojej koszuli, twarzy i pod paznokciami.
Kiedy rozsmakujesz się w tym cudownym sosie, to nie ma opcji aby nie pojawił się również na Twojej koszuli, twarzy i pod paznokciami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz