sobota, 7 marca 2015

przepis na mole


Przygotuj
  • 6 udek kurczaka bez kości i skóry
  • sok z dwóch limonek
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • 2 papryki serrano, nasionami i posiekane (ponieważ w Polsce trudno o te wszystkie gatunki papryki od biedy można je zastąpić po prostu „pikantną papryką w proszku”)
  • 1 pasilla chile, nasionami i posiekane
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 szklanki sosu pomidorowego ze słoika
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki startej gorzkiej czekolady 
  • 1 średnie awokado

Działaj!
  • Zamarynuj kurczaka w misce z sokiem z limonki, solą i pieprzem (przez 1 godzinę)
  • Podczas kiedy kurczak będzie się marynował: w dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek a na średnim ogniu. 
  • Dodaj cebulę, czosnek, paprykę i pasilla serrano. Duś przez 5 minut.
  • Dodaj chili w proszku, cynamon, oregano i kminek. Mieszaj przez 1 minutę.
  • Dodaj sos pomidorowy i bulion z kurczaka.
  • Doprowadź do wrzenia i dodaj czekoladę.
  • Dobrze wymieszaj i zmniejsz ogień. Niech sos się gotuje przez 15 minut, mieszaj od czasu do czasu.
  • Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Piecz w nim kurczaka przez 15 do 20 minut.
  • Wyjmij kurczaka z grilla. Pokrój w poprzek na 8 kawałków. Polej sosem i podawaj z kawałkami awokado.

Ten sos najlepiej smakuje z kurczakiem, ale można go podawać też do innych dań i mięs, np. do indyka, krewetek czy wieprzowiny.
Zachowaj wszelkie resztki w lodówce; ożywi prawie wszystko, od przypieczonego schabu po sadzone jajka. I pamiętaj, aby mieć dużo serwetek pobliżu podczas jedzenia!
Kiedy rozsmakujesz się w tym cudownym sosie, to nie ma opcji aby nie pojawił się również na Twojej koszuli, twarzy i pod paznokciami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz