wtorek, 18 czerwca 2013

Hingalsz- pyszny, czeczeński placek



Dzisiaj czas na czeczeńską kuchnię. A dokładnie na Hingalsz, pyszny placek z dynią. 

Składniki 

ciasto:
  •  500-800 g pszennej mąki   
  •  300 ml wody lub maślanki 
  • pół łyżeczki  soli 
  • 1/3 łyżeczki sody

nadzienie:
  •   1,5 kg dyni
  •  pół łyżeczki soli
  •  3-4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  •  filiżanka wrzącej wody do zanurzania

Przygotowanie
  • Umyj dynię i oczyść ją z nasion.
  •  Gotuj ją bez obierania aż zrobi się mięciutka (około 40 minut
  • Wyjmij miąższ z dyni łyżką do miski i wymieszaj z solą i cukrem.
  • Przygotuj oczyszczone masło. Aby to zrobić umieść masło na bardzo małym ogniu i podgrzewaj je około 30-40 minut.
  • Teraz zabierz się za ciasto. W osobnej misce nalej wody, dodaj pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej oraz mąkę i wymieszaj z łyżką, aby powstała gładka masa 
  • Z powstałego ciasta zrób rękami krągłe placuszki (możesz je obtoczyć w mące) , które następnie rozwałkuj na cienkie placki
  • Na cienkich plackach umieść 2-3 łyżki miąższu z dyni równomiernie go rozprowadź.
  • Teraz ulep z posmarowanych  placków jak najbardziej płaskie pierożki
  •  ... i usmaż je dużym ogniu bez oleju. 
  • Każdy usmażony placuszek zanurz we wrzącej wodzie a następnie hojnie okraś sosem z oczyszczonego masła a następnie wszystkie placki ułóż jak tort: po dwa na jedną warstwę tak aby każda z warstw tworzyła okrąg.
Czy kto wie jak jest po czeczeńsku smacznego?

Spółdzielnia serwująca między innymi czeczeńskie jadło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz