Dzisiaj czas na czeczeńską kuchnię. A dokładnie na Hingalsz, pyszny placek z dynią.
Składniki
ciasto:
- 500-800 g pszennej mąki
- 300 ml wody lub maślanki
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki sody
nadzienie:
- 1,5 kg dyni
- pół łyżeczki soli
- 3-4 łyżki cukru
- 200 g masła
- filiżanka wrzącej wody do zanurzania
Przygotowanie
- Umyj dynię i oczyść ją z nasion.
- Gotuj ją bez obierania aż zrobi się mięciutka (około 40 minut
- Wyjmij miąższ z dyni łyżką do miski i wymieszaj z solą i cukrem.
- Przygotuj oczyszczone masło. Aby to zrobić umieść masło na bardzo małym ogniu i podgrzewaj je około 30-40 minut.
- Teraz zabierz się za ciasto. W osobnej misce nalej wody, dodaj pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej oraz mąkę i wymieszaj z łyżką, aby powstała gładka masa
- Z powstałego ciasta zrób rękami krągłe placuszki (możesz je obtoczyć w mące) , które następnie rozwałkuj na cienkie placki
- Na cienkich plackach umieść 2-3 łyżki miąższu z dyni równomiernie go rozprowadź.
- Teraz ulep z posmarowanych placków jak najbardziej płaskie pierożki
- ... i usmaż je dużym ogniu bez oleju.
- Każdy usmażony placuszek zanurz we wrzącej wodzie a następnie hojnie okraś sosem z oczyszczonego masła a następnie wszystkie placki ułóż jak tort: po dwa na jedną warstwę tak aby każda z warstw tworzyła okrąg.
Czy kto wie jak jest po czeczeńsku smacznego?
Spółdzielnia serwująca między innymi czeczeńskie jadło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz