wtorek, 13 listopada 2012

Ciasteczka na odwagę

Dziś na tapecie był strach a jak strach to przeważnie na koniec robimy ciasteczka na odwagę. Ciasteczka są banalnie proste. Z odwagą bywa trudniej.


Przygotuj:
  • 250 g mąki tortowej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g masła 
  • 100 g cukru 
  • 1 jajko

Do dzieła:
Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Cukier ukręć z masłem po czym dodaj do mąki i ugnieć rekami. Potem dodaj jajko i jeszcze raz szybko zagnieć na gładkie ciasto. 
Z ciasta uformuj kulę i wsadź ją na godzinę do lodówki (chyba, że szaleje śnieżna burza, to można za okno). W czasie oczekiwania na zimne ciasto, podczas warsztatów dzieciaki (oczywiście Ty w swojej kuchni, też możesz się oddać takim rozmyślaniom) zastanawiają się jak wygląda odwaga a na papierze do pieczenia, piszą palcem zamoczonym w tłuszczu, swoje kwestie przeganiające strach. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Z zimnego ciasta każdemu dziecku wydziel jego placuszek, ktory trzeba rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką, coby nie przywierał do wałka i blatu. Każdy wycina z niego swój obraz odwagi. Można oczywiście hojnie ozdobić posypkami do ciasta. Kiedy prace już zostaną ulepione, ułóż je na blasze w niewielkich odstępach.Pieczemy w temperaturze 180°C , do momentu gdy ciastka zrobią się złotawe (czyli przez około 13-15 minut). 


Smacznego!

Rada: Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, bo zacznie się kleić i straci kruchość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz