Dziś na tapecie był strach a jak strach to przeważnie na koniec robimy ciasteczka na odwagę. Ciasteczka są banalnie proste. Z odwagą bywa trudniej.
Przygotuj:
- 250 g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
Do dzieła:
Z ciasta uformuj kulę i wsadź ją na godzinę do lodówki (chyba, że szaleje śnieżna burza, to można za okno). W czasie oczekiwania na zimne ciasto, podczas warsztatów dzieciaki (oczywiście Ty w swojej kuchni, też możesz się oddać takim rozmyślaniom) zastanawiają się jak wygląda odwaga a na papierze do pieczenia, piszą palcem zamoczonym w tłuszczu, swoje kwestie przeganiające strach. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Z zimnego ciasta każdemu dziecku wydziel jego placuszek, ktory trzeba rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką, coby nie przywierał do wałka i blatu. Każdy wycina z niego swój obraz odwagi. Można oczywiście hojnie ozdobić posypkami do ciasta. Kiedy prace już zostaną ulepione, ułóż je na blasze w niewielkich odstępach.Pieczemy w temperaturze 180°C , do momentu gdy ciastka zrobią się złotawe (czyli przez około 13-15 minut).
Rada: Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, bo zacznie się kleić i straci kruchość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz