sobota, 3 listopada 2012

Arbuzy marynowane

Jesteśmy w Swobodzie Raszkowskiej. Dzieje się tyle, że nie mamy czasu ni spać, ni pisać, ni kichać ale nasze zbiory bajek i przepisów pęcznieją. Oto ciekawa receptura na marynowane arbuzy, który dostałyśmy od miejscowej nauczycielki języka polskiego, pani Antoniny:
Weź małego arbuza i pokrój go na trójkąty razem ze skórką, którą należy jednak troszeczkę oskrobać. Cząstki włóż do 3 litrowego słoika. 
Zasyp trzema stołowymi łyżkami cukru i jedna łyżką soli oraz małą łyżeczką kwasku cytrynowego. 
Zalej wrzątkiem i zamknij słoik, który potem na kilka godzin trzeba otulić kocem.

2 komentarze:

  1. "Lokalizacja: Raszków, Polska" Polska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, błąd:) dziękuję za spostrzegawczość! Na swoje usprawiedliwienie dodam, że napisałam to po naddniestrzańskim weselu, które niebawem opisze, bo było bardzo specyficzne:) pozdrawiam!

      Usuń