poniedziałek, 19 września 2016

sąsiedzkie Historie Kuchenne cz. II

A oto czym jeszcze dzielili się za specjały od pań uchodźczyń, nasi goście na otwartej Ząbkowskiej:

fot. Ilona Majewska

Zdarzali się dowcipnisie:
Pyzki z brzeskiej
Wsiąść w dowolny środek transportu ZTM
Kierować się w okolice dw. Wileńskiegi
Dopytać się stojacego w bramie okolicznego elementu jak pójść 
do brzeskiej
Rozglądać się w poszukiwaniu szyldu PYZY GORĄCE!
Zamówić pyzy
Odebrać pyzy
Podjąć walkę i zjeść cały słoik
Podziękować z uśmiechem

Bigos myśliwski
Trzy kilogramy kapusty do gara i jakieś kilka zwierzaków z lasu
Janek Gilewski W-wa
(to tak w formie żartu)
 

Jak i specjaliści
Ewa, która skończyła koreanistykę a teraz pracuje przy promocji Japonii  dała przepis na Bibimbap,czyli w dosłownym tłumaczeniu z koreańskiego mieszane danie :

- 2 płaty wodorostów
- 2 grube marchewki
- cukinia
-ryż (1 szklanka)
- tatar mięsny lub mielone, usmażone mięso (można też bez mięsa)
- 1 jajko
- sezam biały
---
sos:
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka wina ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki koreańskiej pasty z chili (gochujang)

Ugotować ryż i po ostudzeniu filiżankami odmierzyć porcję
marchew, cukinię pokroić na cienkie słupki, 
płaty wodorostów pociąć nożyczkami na wstążki o długości 10cm/1cm.
Składniki ułożyć w szerokiej misce jak promienie słońca lub płatki kwiatów.
W zależności od upodobań można dodać mięso, tatar lub mielone, smażone lub też zostawić opcję wegetariańską. Dodać porcję ryżu - i na wierzch położyć smażone jajko..
Proszę polać sosem i całość porządnie wymieszać - by smaki dobrze się przenikały.

ps. Sos: proszę wymieszać składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Jeśli chcemy ostrzejsze danie możemy dodać więcej pasty z papryki.
 

Zupa po cygańsku
Na patelni podsmażamy chleb w paski pokrojony
dodaj czosnek z oliwą.
Gotuj w wodzie z jakimi bądź warzywami. 

CIASTO, KTÓRE ZAWSZE SMAKUJE
4 duże jajka
1,5 tabliczki gożkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek mąki
kostka masła/margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
- Rozpuścić czekoladę
- Dodać żółtka cukier proszek, roztopione masło
- połączyć z piana z białek
- dodać mąkę
- piec około 30 min, aż patyczek będzie suchy

I mnóstwo historii:

Pan Darek: w dzieciństwie w swoich stronach jadłem sziżenie: twaróg domowej roboty polany śmietaną, posypany cukrem. To fast food mojego dzieciństwa. Co chałupa to inaczej na to mówili: sziżanka, sziże i tp.Ale to takie proste danie (choć najlepsze na świecie). Gdzieś znalazłem przepis na gruzińską zupę ze śliwek, może bardziej pasuje na taką akcję:
Zupa śliwkowa z orzechami
zagotować śliwki (bez pestek), cynamon i pokrojone orzechy włoskie,
Dodać wino.
Docukrzyć do smaku.
Po ugotowaniu wlać na talerze.
(Wcześniej ugotować makaron i nałożyć na talerze)
(W orginale gruzińskim bez makaronu ale co to za zupa bez makaronu)

Pani Bożena nie uznaje ciastek z cukierni. To znaczy może i są smaczne ale nie wiadomo co tam jest no i są drogie. Dlatego swoim wnukom sama robi szyszki. Kiedyś gościła Bułgarów z wymiany i chcieli tylko jej sziszorki jeść:
masa
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny (twardej) 

Do zagotowanej masy dodaję ryż preparowany. 4-5 torebek. Z jeszcze ciepłych lepię szyszki.
Można obtoczyć w kabuale, wiórkach kokosowych, w orzechach lub innych płatkach.
Wedle uznania.

Z tej samej masy można zrobić blok. Do zagotowanej masy wmiksowuję 0.5 kg mleka w proszki pełnotłustego. Dodaję orzechy włoskie i ciastka, Ja dodaję krakersy. 

Pan (na oko 60 lat) dał nam przepis na nalewkę z pigwy, "Pijemy z przyjaciółmi podczas spotkań, przy gitarze. Wiele miłych wspomnień ta nalewka przywołuje. Już nie mam działeczki a tam mi piękna pigwa rosła. Wie pani, wszystko przemija. "
PIGWA POKROJONA W KOSTKĘ,
ZASYPANA CUKREM.
W słoiku.
Po 2 lub 3 dniach sok zalać spirytusem (96%)
Powstanie nalewka i można próbować za 3 tygodnie.
                            PYCHA!!!


Pani Wanda dużo piecze i ma dużo wnuków, którzy się zajadają jej przepisami. Lubi jak cała rodzina spotyka się przy stole a nie szwenda po kfc.
Przepis na Rarytas Wandzi
Pierś kurczaka rozbić, sól, pieprz
maczać w gęstym cieście naleśnikowym na słono, smażyć na oleju słonecznikowym z obu stron (Pierś najlepiej mrożona).
Bardzo dobre.

A tutaj pierwsza część Sąsiedzkich Historii Kuchennych 

Wszystko ze wspaniałym Stołem Powszechnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz