Co robią Koreańczycy w Kazachstanie? Ano m. in. gotują. I to bardzo smacznie :) Skąd się tam wzięli? W 1937 roku z polecenia Stalina deportowano 200 000 Koreańczyków mieszkających na terenie Związku Radzieckiego, jako potencjalnych japońskich szpiegów, na obszary dzisiejszego Kazachstanu i Uzbekistanu. Był to typowy przykład radzieckiej polityki ludnościowej, opartej na masowych przesiedleniach. Na nowym miejscu zamieszkania Koreańczycy przyjęli częściowo kulturę sąsiadujących z nimi ludów: Kazachów, Uzbeków, Rosjan, Tatarów czy Ujgurów. Z tego powodu ich kuchnia ma niewiele wspólnego z kuchnią Koreańczyków mieszkających w Korei i stanowi oryginalny przykład przenikania się różnych kultur.
W świat egzotycznych potraw rosyjskojęzycznych Koreańczyków wprowadzi nas pani Inessa Kim, szefowa Bistra KIM T&V oraz autorka bloga zkimgotujemy.pl
Będą głównie dania mączne, weźcie więc ze sobą wałki i duże deski, które mogą posłużyć jako stolnice. Nie zawadzi też zabrać ze sobą noża do siekania warzyw.
23.11.2013
Teatr Baza
ul. Podchorążych 39
Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: grzegorz@teatrbaza.pl
Projekt "Historie Kuchenne" jest współfinansowany ze środków m.st. Warszawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz