czwartek, 3 października 2013

Tartianki

Tartianki to łemkowski sposób na placki ziemniaczane. Łemkowie-  naród biedny a praktyczny, do perfekcji opracowali wykorzystanie ziemniaka. W ich kuchni jest ponoć 365 jego zastosowań - na śniadanie (czyli po łemkowsku obid) i, na  połudenek (posiłek spożywany w południe) i na weczerię (kolację podawaną po zmierzchu). A co najciekawsze wszystko tak pomysłowe (przy jednoczesnej prostocie), że nie ma tu mowa o monotonii. Na początek :



Tartianki

ziemniaki (tyle ile placków przewidujesz)
jajko
czosnek
liść kapusty (po jednym pod każdego placka)
sól, pieprz
ewentualnie siemię lniane

Ziemniaki obierz, zetrzyj i odcedź. Dodaj jajko, drobno posiekany czosnek, sól i pierz (ewentualnie siemię lniane). Paćkę nałóż na liście kapusty i przyklep. Piecz przez 20-25 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Bardzo dobrze komponuje się z wszelkiej maści sosami, twarożkiem, duszonymi warzywami i tp. 
Kto chce bardziej tradycyjnie doda skwarki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz