Jak zwykle przy okazji "Historii Kuchennych", droga do poznania kultury kraju wiedzie przez żołądek. Postaramy się, aby po warsztacie nazwy takie jak manty, samsa czy lagman brzmiały dla was bardziej znajomo. Ale oczywiście zanim spróbujemy uzbeckich przysmaków, będziemy musieli je sami przyrządzić. Czeka nas gotowanie dimlamy. Naszym przewodnikiem po tym labiryncie będzie pochodzący z Uzbekistanu Ravshan Khodjaev - zawodowy kucharz restauracji Klukovka.
Gdy już zadowolimy swoje kubki smakowe, przyjdzie pora na odrobinę nauki. W rolę nauczyciela wcieli się Dawid Dudek, autor książki "Uzbekistan. Przewodnik globtrotera". Opowie on o miejscach wartych zobaczenia, historii i kulturze kraju, a także udzieli praktycznych wskazówek na temat podróżowania.
12 października 16.00
Teatr Baza ul.Podchorążych 39
Wstęp wolny, liczba miejsc ograniczona
Zapisy: projekt.czujczuj@gmail.com
Projekt "Historie Kuchenne" jest współfinansowany przez m.st. Warszawa
Partnerami warsztatu są: restauracja Klukovka (http://klukovka.pl/) i wydawnictwo Księgarnia Globtrotera (http://ksiegarniaglobtrotera.pl/)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz