niedziela, 13 października 2013

Dimlama

Za nami pyszne spotkanie z uzbecką kuchnią. Jeszcze raz wielkie рахмат dla Andrzeja i Ravshana z Klukovki za warsztat gotowania i Dawida z Księgarni Globtrotera za prezentację o kraju. Oraz dla wszystkich gości za miły klimat i fakt, że po sobie pozmywali :)


SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków - 3 papryki czerwone i 3 papryki żółte - główka czosnku - cebula - 0,5 kg - marchewka 0,5 kg - pomidor 1 kg - 1 główka kapusty białej - kolendra - bakłażany - 1,5kg - 1 kg baraniny - sól - pieprz - kmin rzymski

PRZYRZĄDZANIE
Najpierw wszystko musisz pokroić. I tak: mięso w kawałki, cebulę, bakłażana, kartofle i marchewkę -w plasterki, paprykę na ćwiartki, pomidory w cząstki,  czosnek w grubsze kawałki a kapustę grubo posiekać.
Do garnka z grubym dnem (Uzbecy mają na ten cel specjalny sagan) nalej trochę oleju i połóż liść kapusty. Teraz połóż warstwy. Kolejno:
mięso i połowę cebuli i marchew
potem
marchew,  bakłażana, ziemniaki i pozostałą cebulę
teraz dodaj przyprawy
cząstki pomidorów i pokrojony w kawałki czosnek,
a na koniec papryka,kapusta i kolendra.
Znowu dopraw
Na wierzchu znowu ułóż kilka liści kapusty.
Garnek postaw na ogniu, kiedy się zagotuje zmniejsz płomień i gotuj przez 1-1,5 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz