wtorek, 16 kwietnia 2013

Kilka przepisów z kurdyjskiego stołu

1. Kubeh Chamuste
Czyli pierożki w bulionie (danie popularne zwłaszcza zimą) 


Składniki

ciasto:
2 szklanki kaszy manny
1/3 szklanki bułka tarta
½ łyżeczki soli

farsz:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 posiekane cebule
1 funt zmielonej wołowiny
½ łyżeczki soli
Czarny pieprz do smaku
4 laski selera
3 ząbki czosnku


zupa:
Seler
4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
7 szklanki wody
1 filiżanki bulionu z kurczaka
Sól do smaku
Czarny pieprz do smaku
Sok z 2 cytryn

Przygotowanie
 


Farsz:
W dużej patelni podsmaż na złoto cebulę.
Dodaj wołowinę, sól i pieprz i gotuj przez godzinę na małym ogniu, aż do brązu.
Ostudź, a następnie przemiel w maszynce do mięsa.
Dodaj do masy połowę selera i ponownie przemiel.

Ciasto:
Wymieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto.
Utwórz z ciasta gładkie kuleczki.
W każdej zrób dziurkę i nałóż tam łyżeczką farsz.
Zamknij otwór w taki sposób by farsz był w pełni zadaszony.

Zupa:
Liście selera wymieszaj z cebulką i czosnkiem i umieść je w garnku.
Dodaj wody, bulion z kurczaka, sól i pieprz.
Doprowadź do wrzenia, dodaj sok z cytryny i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

                                                               fot. Kasia Komorek

____________________


2. Falafel po kurdyjsku

Składniki: 

1 szklanka suchego zielonym groszku
1 łyżeczki zmielonego kminku
1 posiekana cebula
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kaszy (może być jaglana, oryginalnie jest to burghul)
¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
¼ szklanki posiekanej kolendry
3 czosnek
Olej do smażenia

Przygotowanie: 

 Zanurz groch w wodzie i mocz przez całą noc.
Wymieszaj mikserem odcedzony groch, cebulę, pietruszkę, kolendrę, kminek i czosnek.
Dodaj kaszę i jeszcze raz całość zmiksuj.
Przykryj folią i schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie z masy ulep kulki wielkości piłek tenisowych i smaż je w głębokim tłuszczu. Nie wolno przeciążać oleju zbyt wieloma kulkami.
Kiedy zrobią się brązowe, wyjmij i umieść na papierowym ręczniku, aby wchłonęły nadmiar oleju.
____________________

3. Kurdyjski ryż z warzywami

Składniki:

 2 szklanki ryżu basmati
1 bakłażan
1 kalafior
3 marchewki
1 cebula w plasterkach
1 potato cut do kostek
1 szklanka oliwy z oliwek
sól

Przygotowanie:
Namaczaj ryż przez co najmniej 2 godziny
Pokrój bakłażana w kostkę, posyp 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na godzinę
Oddziel kwiaty z kalafiora i wymocz w 3 szklankach wody i kubku octu przez pół godziny
Podsmaż po kolei wszystkie warzywa jeden po drugim, począwszy od cebuli
Odsącz olej
Doprowadź do wrzenia 4 szklanki wody z 1 łyżeczką soli
Dodaj ryż do gotującej się wody
Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Umieść wszystkie smażone warzywa w garnku i wymieszaj z ryżem
Przykryj i piecz w piekarniku, nastawionym na 325 stopni przez pół godziny
Po tym czasie powstanie nam rodzaj ciasta z ryżu z warzywami na górze.



Smacznego!!!!

1 komentarz: