W ramach kulinarnej wymiany jutro lepię dla rodzinki Timura pierogi ruskie a oni dali mi przepis na przepyszną, turecką zupę z czerwonej soczewicy o wdzięcznej nazwie Mercimek corbasi. Ta potrawa to absolutnie obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie Turcji. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno,
ogrzewa zimą i orzeźwia latem.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 marchew
- 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna (albo i więcej, zależy od gustu)
- sól, pieprz,
- przyprawy wedłóg uznania: papryka, mięta, tymianek, kminek, cząber, mięta lub pietruszka
- łyżka masła
Ewentualnie (jeśli nie jesteśmy wegetarianami) można użyć rosołu lub bulionu wołowego (w tym punkcie, w którym wlewamy wrzątek) choć soczewica to tak bogate źródło białka, potasu, żelaza i błonnika, że potrawy z niej zaleca się zwłaszcza kiedy chcemy zastąpić mięso.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle z pieprzem i solą, w sporym garnku.
- Kiedy już będą zeszklone dodajemy do nich dodajemy dwie łyżki koncentratu lub pomidorów w puszce.
- Resztę warzyw (kartofla i marchewkę) siekamy w kostkę i również dodajemy do garnka.
- Chwilę dusimy smakowity miks, który powstał w garnku i nastawiamy 1 litr wody na wrzątek.
- Kiedy woda się zagotuje, do garnka z warzywami dodajemy soczewicę (dobrze ją wcześniej wypłukać w sitku) i całość zalewamy wrzątkiem.
- Na bardzo małym ogniu dusimy warzywa i na bieżąco podlewamy wodą.
- Czekamy aż soczewica będzie całkiem miękka co zajmie nam około pół godziny.
- Gdy soczewica będzie przypominać papkę, a warzywa zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy całość blenderem na aksamitną masę.
- Teraz dodajemy taką ilość wody by konsystencja nam odpowiadała (najpopularniejsza jest mercimek corbasi o konsystencji kremu) i jeszcze podgrzewamy.
- Solimy i doprawiamy wedle uznania; papryką, miętą, tymiankiem, kminkiem, cząbrem, miętą, pietruszką... Niektórzy dodają dodatkowo odrobinę jogurtu, innym smakuje z ryżem albo świeżym chlebem. W zależności od regionu i tego kto przygotowuje zupę, doprawia się ją w rozmaity sposób, więc myślę, że można po prostu poeksperymentować i zdać się na własny smak.
- Obowiązkowym dodatkiem jest natomiast sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, którego nie należy żałować.
afiyet olsun!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz