piątek, 1 lutego 2013

Mercimek corbasi

W ramach kulinarnej wymiany jutro lepię dla rodzinki Timura pierogi ruskie a oni dali mi przepis na przepyszną, turecką zupę z czerwonej soczewicy o wdzięcznej nazwie Mercimek corbasi. Ta potrawa to absolutnie obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie Turcji. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno,
ogrzewa zimą i orzeźwia latem.



Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak 
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 marchew
  • 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna (albo i więcej, zależy od gustu)
  • sól, pieprz,
  • przyprawy wedłóg uznania: papryka, mięta, tymianek, kminek, cząber, mięta lub pietruszka
  • łyżka masła
Ewentualnie (jeśli nie jesteśmy wegetarianami) można użyć rosołu lub bulionu wołowego (w tym punkcie, w którym wlewamy wrzątek) choć soczewica to tak bogate źródło białka, potasu, żelaza i błonnika, że potrawy z niej zaleca się zwłaszcza kiedy chcemy zastąpić mięso.

Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle z pieprzem i solą, w sporym garnku. 
  • Kiedy już będą zeszklone dodajemy do nich dodajemy dwie łyżki koncentratu lub pomidorów w puszce.
  • Resztę warzyw (kartofla i marchewkę) siekamy w kostkę i również dodajemy do garnka.
  • Chwilę dusimy smakowity miks, który powstał w garnku i nastawiamy 1 litr wody na wrzątek.
  • Kiedy woda się zagotuje, do garnka z warzywami dodajemy soczewicę (dobrze ją wcześniej wypłukać w sitku) i całość zalewamy wrzątkiem. 
  • Na bardzo małym ogniu dusimy warzywa i na bieżąco podlewamy wodą.
  • Czekamy aż soczewica będzie całkiem miękka co zajmie nam około pół godziny.
  • Gdy soczewica będzie przypominać papkę, a warzywa zmiękną, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy całość blenderem na aksamitną masę.
  • Teraz dodajemy taką ilość wody by konsystencja nam odpowiadała (najpopularniejsza jest mercimek corbasi o konsystencji kremu) i jeszcze podgrzewamy.
  • Solimy i doprawiamy wedle uznania; papryką, miętą, tymiankiem, kminkiem, cząbrem, miętą, pietruszką... Niektórzy dodają dodatkowo odrobinę jogurtu, innym smakuje z ryżem albo świeżym chlebem. W zależności od regionu i tego kto przygotowuje zupę, doprawia się ją w rozmaity sposób, więc myślę, że można po prostu poeksperymentować i zdać się na własny smak.
  • Obowiązkowym dodatkiem jest natomiast sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, którego nie należy żałować.
afiyet olsun!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz