Sałatkę Katia odkryłyśmy u pani Niny
Katia
Składniki:
- 3 kg bakłażan
- 6-7 marchewek
- 3 kg czerwonej papryki
- pietruszka
- czosnek (2, 3 główki)
Do marynaty:
- 300 g cukru
- 300 ml oleju
- 300 ml octu
- sól, pieprz (do smaku)
Bakłażana pokrój w kostkę i włóż na 10 minut do pieca, żeby sie upiekł. Marchewkę zetrzyj na drobne wiórki i zagotuj wraz z produktami na marynatę na patelni. Po 10 minutach dodaj i bakłażana i duś wszystko kolejne 10 minut. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż az trochę zmięknie poczym dopraw posiekaną natka pietruszki i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Wszystko duś jeszcze około 15minut. Posól i popieprz do smaku.
Wypełnij nią suche słoiki i zamknij póki gorące.
Ma ciekawy słodko-kwaśny smak i smakowity zapach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz