Przed nami wydanie książki kucharskiej z romskimi przepisami.
Na tydzień po Wielkanocy Cyganie chodzą na groby swoich bliskich i biesiadują. To podczas tej uczty udało nam się zdobyć receptury na takie cuda jak śliwki faszerowane orzechami w aksamitnym sosie z koglu moglu i wina czy tort z przenicy. Na codzień mało kto ma pieniądze i czas by pozwolić sobie na przyżądzanie takich wspaniałości. Na stole biednych jak i bogatych królują barszcz i gołąbki.
A oto i przepis na postny barszcz, którym zaraz po naszym przyjeździe do Sorok poczęstowała nas Mariana:
fot. Bartłomiej Jędrzejewski
Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 2 marchewki
- Cebula
- Natka pietruszki
- 2 pomidory
- Przecier pomidorowy
- Makaron
- Olej
Przepis:
- Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz i umyj
- Ziemniaki pokrój w dużą kostkę i wrzuć do garnka z osoloną wodą
- Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju
- Marchewkę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj do cebuli i duś kilka minut
- Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do marchewki z cebulą i duś kilka minut
- Do duszonych warzyw dodaj przecier pomidorowy
- Zagotuj wodę z ziemniakami, kiedy zacznie wrzeć dodaj makaron i duszone warzywa
- Gotuj aż makaron i ziemniaki staną się miękkie
- Posyp posiekana natką pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz