sobota, 3 maja 2014

romski postny barszcz

Przed nami wydanie książki kucharskiej z romskimi przepisami. 
 Na tydzień po Wielkanocy Cyganie chodzą na groby swoich bliskich i biesiadują. To podczas tej uczty udało nam się zdobyć receptury na takie cuda jak śliwki faszerowane orzechami w aksamitnym sosie z koglu moglu i wina czy tort z przenicy. Na codzień mało kto ma pieniądze i czas by pozwolić sobie na przyżądzanie takich wspaniałości. Na stole biednych jak i bogatych królują barszcz i gołąbki. 
A oto i przepis na postny barszcz, którym zaraz po naszym przyjeździe do Sorok poczęstowała nas Mariana:
fot. Bartłomiej Jędrzejewski

Składniki:
  1. 8 średniej wielkości ziemniaków
  2. 2 marchewki
  3. Cebula
  4. Natka pietruszki
  5. 2 pomidory
  6. Przecier pomidorowy
  7. Makaron
  8. Olej
Przepis:
  1. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz i umyj
  2. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę i wrzuć do garnka z osoloną wodą
  3. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju
  4. Marchewkę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj do cebuli i duś kilka minut
  5. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do marchewki z cebulą i duś kilka minut
  6. Do duszonych warzyw dodaj przecier pomidorowy
  7. Zagotuj wodę z ziemniakami, kiedy zacznie wrzeć dodaj makaron i duszone warzywa
  8. Gotuj aż makaron i ziemniaki staną się miękkie
  9. Posyp posiekana natką pietruszki
Babcia Małyszki okazjonalnie podgrzewa swój barszcz na ognisku:


fot. Olga Ślepowrońska

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz