niedziela, 13 kwietnia 2014

Placinta/Polanica/Viertuta

Składniki:
Ciasto:

1. Woda
2. Mąka
Farsz
1. Twaróg
2. Por/szczypiorek/cebula
3. Jajko
4. Przyprawy do smaku

 
fot. Bartek Jędrzejewski
Przepis:
 
1. Farsz: Twaróg rozrób z jajkiem dodaj pora, szczypiorek lub podsmażoną cebulę i dopraw do smaku

2. Mąkę wyrób z wodą, aż osiągnie konsystencje cista na pierogi


3. Podziel ciasto na kule wielkości pięści


4. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 2-5 milimetrów


5. Na środek placka połóż łyżkę farszu i rozsmaruj ją po placku


6. Zawiń krawędzie placka tak, aby zakryły farsz


7. Smaż placki na patelni kilka minut z każdej strony do zarumienienia

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz