wtorek, 22 października 2013

Warsztat kuchni nigeryjskiej + jam bębniarski

Tak naprawdę trudno mówić o jednej kuchni w kraju, w którym żyje 370 plemion posługujących się 510 językami. Można jednak wyróżnić dominujące składniki kuchni nigeryjskiej: surowe i gotowane warzywa oraz ryby poławiane w Zatoce Gwinejskiej. Do najpopularniejszych dań należy jollof - apetyczna, jednogarnkowa potrawa na bazie ryżu, pomidorów, cebuli, mięsa oraz dużej ilość przypraw. Ryż je się także z dodatkiem mleka z orzecha kokosowego. Do przysmaków należą pikantnie przyrządzane słodkie ziemniaki. Mieszańcy bardzo chętnie delektują się rożnego typu zupami, takimi jak ukpoka – zupa kukurydziana z dodatkiem ryb; afang – tradycyjna zupa warzywna czy ogbono - zupa podawana z orzechami o tej samej nazwie. Tamtejsze zupy są gęste, przypominają sosy, w których macza się podany oddzielnie ryż lub ziemniaki.


W sekrety tych i innych potraw wprowadzi was Chuks Gallardo Njoku, były piłkarz, a obecnie lider Stowarzyszenia Project Integration w Warszawie, które zajmuje się m.in. przybliżaniem Polakom kultury afrykańskiej. Jak zwykle prosimy uzbroić się w noże i deski do krojenia (dla chętnych również fartuchy), ponieważ dania będziemy przyrządzać wspólnie. Po posiłku zapraszamy Was zaś na mały koncert bębniarski w wykonaniu członków Stowarzyszenia. Można tańczyć!

Niedziela 27.10.2013 15.00-18.00
Teatr Baza- Podchorążych 39
Wstęp wolny, liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: grzegorz@teatrbaza.pl

Projekt "Historie Kuchenne" jest współfinansowany przez m.st. Warszawa.
Partnerem warsztatu jest Stowarzyszenie Project Integration



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz