We wrześniu już po raz drugi ruszamy z projektem Historie Kuchenne, czyli polsko-emigranckimi spotkaniami przy wspólnym siekaniu, obieraniu, mieszaniu, duszeniu, wałkowaniu, doprawianiu... I oczywiście jedzeniu.
Tak samo jak w zeszłym roku zapraszamy Was do Teatru Baza by wspólnie gotować. Mali i duzi, Polacy i cudzoziemcy, zawodowcy i totalni amatorzy... Dla każdego znajdzie się miejsce przy naszym stole. Mamy nadzieję, że projekt stanie się okazją do wymiany doświadczeń i rozmaitych opowieści związanych z kuchnią, gotowaniem czy świętowaniem. Być może poprzez te historie uda nam się lepiej poznać ludzi, którzy żyją obok nas, nie tylko ich potrawy. Może wymieszamy się wszyscy i wzbogacimy nawzajem, jak składniki w wielokulturowej zupie. Czy będzie smaczna? Sami jesteśmy bardzo ciekawi!
Podczas poprzedniej edycji odbyły się warsztaty kuchni m.in. palestyńsko-izraelskiej, tajwańskiej, gruzińskiej i irańskiej.
fot. Czarli Bajka
Właśnie układamy dokładny plan na ten rok i jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje. Co tam otwarci, zachęcamy do współtworzenia projektu! W swoim otoczeniu masz imigrantów - sąsiada, koleżankę albo chłopaka? Powiadom ich o warsztatach. A może sam pochodzisz z innego kraju i chcesz się podzielić swoją kulinarną tradycją?
Zapraszamy do kontaktu na projekt.czujczuj@gmail.com
Projekt współfinansowany ze środków m.st. Warszawy
Wywiady z imigrantami szefującymi warszawskim knajpom, nakręcone w ramach pierwszej edycji (reszta części dostępna jest na yotubie, tu nie chcą się załadować)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz