Dziś przepis na paprykowy odpowiednik keczupu. Znacznie zdrowszy i pyszniejszy. Adżika popularna jest głównie w Gruzji, Abchazji i Rosji ale akurat ta receptura to takie małe naddniestrzańskie wspomnienie bo podzieliła się nią pani Tatiana z Raszkowa. Mimo, że pasta ma pochodzenie kaukaskie, również w Naddniestrzu znajdziesz ją w prawie każdej przydomowej spiżarni:
Przygotuj:
1,5 kg czerwonej paprykiPrzygotuj:
200 g czosnku
15 sztuk papryczek chili (z nasionkami).
8 łyżek cukru
2 łyżki soli
200 g octu 9 %
Wszystko przemielić przez maszynkę do mięsa, poddusić na małym ogniu i wsadzić w słoiki.
Intrygujący przepis, mówisz że pyszny ?
OdpowiedzUsuńpyszny, pyszny! Wypróbuj i zdaj relację:)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych przypraw w Gruzji. Trochę słona, ale i ostra. Megrelowie mówią, że robią najlepszą.
OdpowiedzUsuńTo jest rewelacyjna przyprawa do wszystkiego... kanapek, mieskana zimno i ciepło jako dodatek i jako przyprawa np do mielonych. Polecam dołożyć do talerza gorącego rosołu....
OdpowiedzUsuń