sobota, 9 lutego 2013

Portakallı Kereviz


Portakallı Kereviz czyli pysznym selerem w pomarańczach poczęstowała mnie Ezgi, która nas gości w Izmirze. Totalnie oszalałam na punkcie słodkiego, delikatnego smaku. Podobno doskonale leczy kaca.





 


Przygotuj:

500 g selera
2 średniej wielkości ziemniaki
2 średnie marchewki,
1 cebula
2 pomarańcze
1 szklanka oliwy z oliwek
1 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka wody
sól

Do dzieła:

1 - Posiekaj na drobno cebulę, selera i ziemniaki pokrój na kostki, marchewkę na dość cienkie plasterki a pomarańcze w ćwiartki
2 - Podsmaż (na oliwie) w dużym rondlu cebulę, aż zrobi się brązowa i posól (dosłownie szczyptą).
3 - Do podsmażonej cebuli dodaj marchew i smaż przez 1-2 minuty.
4 - Dodaj do garnka selera i ziemniaki i zalej szklanką soku pomarańczowego oraz szklanką wody
5 - Gotuj na średnim ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną po czym dodaj pomarańcze i jeszcze chwilę poduś.
6 - Podawaj na ciepło lub na zimno.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz