piątek, 15 czerwca 2012

Przepis na kurdyjski specjał: "Dolma"

     
SKŁADNIKI: 
 · 4 papryki
· mięso mielone (najlepiej wołowe bo Kurdowie nie jedzą wieprzowiny)
· 2 cebule
· 2 ząbki czosnku
· warzywka krojone w paski mrożone (2 porządne garście)
· świeży pomidor 
· świeże zioła
· ryż (porcja z torebki)
· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
· oliwa
· sól, pieprz
· przyprawa do mięsa mielonego
· jajko· 1/2 szklanki rosołu lub bulionu i jogurt naturalny


Sposób przygotowania
1. Odetnij wierzch papryk tak by powstała czapeczka. Wydrąż środek
2. Mięso przypraw solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i przesmaż na oliwie.
3. Na osobną patelnię wrzuć mrożone warzywa krojone w paski.
4. Czosnek drobno posiekaj, a cebulę pokrój w piórka. Dodaj do warzyw i razem podsmaż.
5. Do mięsa dodaj świeże zioła. Smaż jeszcze kilka minut, dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj.
6. Ryż w torebkach gotuj ok 15-20 min. Mięso i warzywa zdejmij z ognia i poczekaj aż trochę ostygną. Następnie wymieszaj je ze sobą i dodaj jajko, żeby masa była bardziej zbita.
7. Dosyp ryż i wkrój świeżego pomidora. Dokładnie wymieszaj.
8. Papryki nadziej farszem. Na wierzch połóż po plasterku żółtego sera i przykryj "czapeczką" z odciętej papryki.
9. Ułóż papryki w naczyniu żaroodpornym. Podlej rosołkiem, wymieszanym z porządną łyżką jogurtu naturalnego.
10. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 40 min. Z farszu który pozostał można zrobić zapiekankę.
Smacznego!        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz