piątek, 9 listopada 2012

sałatka Katia

Sałatkę Katia odkryłyśmy u pani Niny



Katia
Składniki: 
  • 3 kg bakłażan 
  • 6-7 marchewek 
  • 3 kg czerwonej papryki 
  • pietruszka 
  • czosnek (2, 3 główki) 
Do marynaty: 
  • 300 g cukru 
  • 300 ml oleju 
  • 300 ml octu 
  • sól, pieprz (do smaku) 
Bakłażana pokrój w kostkę i włóż na 10 minut do pieca, żeby sie upiekł. Marchewkę zetrzyj na drobne wiórki i zagotuj wraz z produktami na marynatę na patelni. Po 10 minutach dodaj i bakłażana i duś wszystko kolejne 10 minut. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż az trochę zmięknie poczym dopraw posiekaną natka pietruszki i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Wszystko duś jeszcze około 15minut. Posól i popieprz do smaku. 
Wypełnij nią suche słoiki i zamknij póki gorące. 
Ma ciekawy słodko-kwaśny smak i smakowity zapach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz